در این نشست دکتر مهدی رحمتی سخنران کرسی عنوان کردند؛ هم صحیح و انس با قرآن کریم، به عنوان انگیزهای ریشهدار در کلام وحی و سیرۀ بزرگان دین، نیازمند توانایی در ساحتهای متعدد دانش با محوریّت علوم اسلامی و علوم ادبی است. در این میان برخی مفسّران گاه با بهرهگیری از شیوههای خاص امّا اثرگذار به واکاوی معنایی معجزۀ خاتم پرداختهاند. تنغیم یا همان به کارگیری ریتم و آهنگ کلام در قرائت و معناسنجی آیات قرآنی یکی از این روشها به شمار میرود.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه گنبدکاووس کرسی علمی ترویجی با موضوع کارکردهای آوایی و معنایی تنغیم درتفسیر آیات قرآن کریم با سخنرانی دکتر مهدی رحمتی در روز دوشنبه مورخ 1404/02/22 با حضور اعضای محترم هیات علمی و دانشجویان در سالن جلسات حوزه ریاست دانشکده علوم انسانی و علوم ورزشی برگزار شد.
در این نشست دکتر مهدی رحمتی سخنران کرسی عنوان کردند؛ هم صحیح و انس با قرآن کریم، به عنوان انگیزهای ریشهدار در کلام وحی و سیرۀ بزرگان دین، نیازمند توانایی در ساحتهای متعدد دانش با محوریّت علوم اسلامی و علوم ادبی است. در این میان برخی مفسّران گاه با بهرهگیری از شیوههای خاص امّا اثرگذار به واکاوی معنایی معجزۀ خاتم پرداختهاند. تنغیم یا همان به کارگیری ریتم و آهنگ کلام در قرائت و معناسنجی آیات قرآنی یکی از این روشها به شمار میرود. این درحالی است که به زعم برخی کاربست آوایی ـ دلالی تنغیم در زبان عربی و به تبع آن زبان قرآن، امری نو و فاقد هرگونه پیشینهاست. مسألهای که کرسی حاضر را بر آن داشت تا با توصیف و تحلیل برخی از آیات کلام الله به شناسایی گونهها و کارکردهای آوایی و دلالتهای معنایی تنغیم در تفسیر قرآن بپردازد. پژوهش حاضر دریافت که نظم و انسجام شفگتآوری میان الفاظ قرآن کریم و معانی جای گرفته در پس آن وجود دارد. نغمههای آیات قرآن افزون بر توانمندی خود در تأثیرگذاری و گوشنوازی اعجازانگیز، ارتباطی تمام با مفاهیم دربردارندۀ خود داشته و دقّت در به کارگیری آنها زمینهساز تداعی و درک بهتر مضامین و مقاصد آیات الهی میگردد. حسن نظر و توجّه دقیق به سازواری و استواری نظام آوایی و معنایی قرآن کریم که حاصل تمایز نهادن میان مقامهای حاکم بر کلام و دقّت در انتخاب آهنگ متناسب با آن در نغمات سهگانۀ یکنواخت، رو به بالا و رو به پایین است، رویکردی کارآمد در فهم قرآن کریم و انس با کلام الله به حساب میآید.